Sağlık alanında nadir görülen hastalıklardan biri olan Kawasaki Sendromu, özellikle çocukları etkileyen iltihabi bir durumdur. Bu hastalık, bağışıklık sisteminin birden fazla tepkimesi sonucu ortaya çıkan belirgin belirtileriyle biliniyor. Nasıl bir hastalık olduğunu detaylı olarak inceleyelim.
Bu içerik bir teklif niteliğinde değildir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya yaşayacaksanız mutlaka bir doktora başvurun.
Kaynak: https://www.thesun.co.uk/health/11500…
Kawasaki Hastalığı çoğunlukla çocuklarda görülen nadir bir hastalıktır.
Genellikle 5 yaş altı ve 5-9 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. Hastalığın görülme sıklığı bu yaş gruplarında daha fazla olmakla birlikte her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Erkekler bu hastalığa kızlardan çok daha sık yakalanırlar.
Kawasaki Hastalığının neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.
Ancak bilim insanları, bağışıklık sisteminin pek çok yönünün bu hastalığın ardındaki ana faktör olduğuna inanıyor. Hastalığın gelişiminde viral enfeksiyonlar veya genetik yatkınlık gibi faktörlerin de rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Kawasaki Sendromu özellikle Uzakdoğu ülkelerinde daha sık görülüyor.
Kan testleri, kalp ultrasonu (ekokardiyografi) ve diğer görüntüleme yöntemleriyle hastalık tespit edilebilmektedir.
Kawasaki Hastalığının birçok belirtisi olabilir.
En sık görülen semptomlar arasında uzun süren yüksek ateş, vücutta özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında döküntüler, gözlerde kızarıklık, dudaklarda şişlik ve çatlaklar, lenf düğümlerinde büyüme ve dilde beyaz kaplama yer alır.
Hastalığın ilk günlerinde en az 5 gün süren ve nedeni açıklanamayan yüksek ateş başlar.
Ateşle birlikte gözlerde kızarıklık da meydana gelebilir. Daha sonra vücutta ürtiker benzeri deri döküntüleri ve döküntüler ortaya çıkar. Sonrasında genellikle ‘çilek dili’ dediğimiz dil sorunu ortaya çıkar. Her zaman olmasa da boyun bölgesindeki lenf düğümlerinde genişleme görülebilir.
Kawasaki Hastalığı erken teşhis edilip tedavi edilmezse kalp sorunlarına da yol açabilir.
Tedavi genellikle yüksek dozda aspirin ve immünoglobulin tedavisini içerir. Bu tedavi sıklıkla hastalığın semptomlarını hafifletmeye ve kalp problemlerini önlemeye yardımcı olur. Etkili tedavi sağlanırsa çocukların yalnızca küçük bir kısmında kalıcı hasara neden olur.
Kawasaki Hastalığının kesin nedeni bilinmediğinden nasıl önleneceğine dair net bir bilgi de mevcut değil.
Ancak hastalıklardan kaçınmak, genel bağışıklığın güçlendirilmesi ve çocukların düzenli sağlık kontrollerinden geçirilmesi olası risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
2020’de İngiltere’de pandemi sırasında ölen sekiz aylık bir bebek de dahil olmak üzere çok sayıda çocuk hastalığa yakalandı.
İngiltere’deki Great Ormond Street Hastanesi’nde çalışan doktorlar, hastalığın doğrudan Coronavirüs ile bağlantılı olduğunu düşünmüyor. Hastalığın Kawasaki hastalığıyla ilişkili olup olmadığı bazı tartışmalara neden oluyor.
derepazarihaber.com.tr