Haber

Çakıl ile yolsuzluk: CİMER raporundan da bir şey çıkmadı

Antalya İl Özel İdaresi, tonu 70 lira olan kıymetli taşlar için 23 liradan adrese teslim ihale açtı. CİMER’e de şikayet edilen ihale alelacele tamamlanarak Kırmızı Beyaz adlı firmaya verildi.

Hem CİMER’e hem de savcılığa şikayet

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Antalya İl Özel İdaresi, Konyaaltı Boğaçayı deresinde stoklanan 1.2 milyon ton ‘kum-çakıl’ malzemenin satışı için 21 Aralık’ta ihale açtı. Yönetim, ekipmanın ton fiyatı olarak 23 lira 56 kuruş tahmini fiyat belirledi. İhaleye sadece Kırmızı Beyaz adlı firma katılarak ton fiyatını 26 liraya çıkardı. İhale dosyası, onay için Antalya Valiliği’ne gönderildi. Ancak ihaleye 4 gün kala, 19 Aralık’ta CİMER’e tebligat başvurusu yapıldı. Estaş A.Ş. Firma sahibi Sedat Eriş, malzemenin işlendiğini, nitelikli dolgu malzemesinin tonunu 70 lira ile elendiğini ancak ihale şartnamesine yazılması halinde en az 60 milyon liranın kamuya kaybedileceğini yazdı. taranmadığı iddia edilen işlenmemiş ekipman için 23 lira. Eriş ayrıca CİMER’e, şartnamede malzemenin taşınması için son tarihin çok kısa yazıldığını ve bu nedenle ihaleye katılımın mümkün olmadığını, sınırlama nedeniyle ihaleye sadece Kırmızı Beyaz Gayrimenkul isimli firmanın katılacağını yazdı. İhale 4 gün sonra yapıldı, iddia edildiği gibi sadece Kırmızı Beyaz firması teklif verdi ve kazandı. Eriş, ihale günü ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma teziyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, belgeleri savcılığa teslim etti. Bilirkişi raporu ile malzemenin elenerek dolgu malzemesi olarak işlendiği belirlendi.

Kamu zararı 53 milyon lira

İhale şartnamesinde, satışa çıkarılan malzemenin ‘1 küme ham kum-çakıl’ olduğu belirtilirken, bu malzeme için yaklaşık 1.2 milyon ton olan 28 milyon 376 bin lira bedel belirlendi. Ancak CİMER’e ve savcılığa yapılan hata duyurularında, malzemenin işlenmiş ve elenmiş bir dolgu malzemesi olduğu, ton fiyatının 70 liradan satıldığı, dolayısıyla gerçek değerinin 84.3 milyon TL olduğu ileri sürüldü. İhalenin 31,2 milyon lira ile sonuçlandığı bu yana, teçhizatı ucuz göstererek fiyatın düşürülmesi nedeniyle şirkete en az 53 milyon lira haksız kazanç sağlandığı ve devletin 53 milyon lirasının heba edildiği iddia edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu