Haber

Büyükçekmece Belediyesi’ndeki rüşvet operasyonunda 8 şüpheli tutuklandı

Büyükçekmece Belediyesi’nde rüşvet iddialarına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 22 şüpheliden 8’i tutuklandı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca “nitelikli dolandırıcılık”, “rüşvet” ve “resmi evrakta sahtecilik” suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. .

Savcının sorgusunun ardından Büyükçekmece Belediyesi İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı NS ve İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç. nöbetçi hakime sevk edildi. ile mühendisler Ö.FA, BA, AK, TA, SK ve müteahhit AG tutuklandı. Hamile olduğu belirlenen bir şüpheli ise serbest bırakıldı.

Diğer 13 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

“Resmi belgelerde sahtecilik” yaptıkları tespit edilen belediye çalışanı bazı şüphelilerin soruşturulması için Büyükçekmece Kaymakamlığı’ndan izin isteneceği, operasyonun iptali için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazı yazılacağı öğrenildi. 3 yapı kontrol kuruluşunun izinleri.

Ayrıca bazı şüpheliler hakkında “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama” suçundan soruşturma başlatılacağı kaydedildi.

Uzman paneli kontrol şirketlerinin uydurma raporlarını belirledi

Büyükçekmece Belediyesi’nde rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma, MVM isimli kişinin belediyede çok sayıda uygunsuz olay yaşandığını ihbar etmesi üzerine başlatıldı.

Bu kişi, “İlçede Eskice ve Çakmaklı mahallelerinde devam eden inşaatlarda zemin etüdü yapılmadı ama yapılmış gibi gösterildi, usulüne ve kanuna uygun olmayan zemin temelleri atıldı” dedi. Yapı denetim firmaları rüşvet karşılığında sahte ruhsatlar hazırlamış, belediyedeki bazı yetkililer de müteahhitleri rüşvet karşılığında belli bir kişinin firmasına yönlendirmiş. iddialarında bulundu.

Tanıkların ve şikayetçinin iddiaları doğrulamasının ardından, belge üzerinde uzman olan iki mühendis bilirkişi heyeti olarak atandı. Belediyeden istenen belgeleri inceleme dokümanına ekleyerek inceleme yapan heyet, 2023 yılı Haziran ayında belirlenen alanlarda keşif yaptı. Çakmaklı İlçesi’ndeki bölgede 4 ayrı sondaj yapan uzmanlar, yerde kum ve kömür buldu.

Uzmanlar, şirketin 64 ayrı sondaj yaptığını iddia etmesine rağmen sondaj fotoğraflarından bazılarının farklı açılardan çekildiğini ve aynı kareler olduğunu, sondajlarda kum veya kömür bulunmadığını belirten bir rapor hazırlandığını ve yerde kil vardı.

Uzmanlar ayrıca Eskice İlçesi’ndeki alanda kural ve yönetmelikler gereği yapılması gereken düşey enjeksiyon, fore kazık gibi konuların yapılmadığını ancak belediye, zemin etüt firmaları ve yapı kontrol firmalarının hazırladığını belirledi. geçersiz raporlar sunarak, belgelerde gösterilen değerlerin yaptıkları laboratuvar sonuçlarıyla eşleşmediğini tutanaklarına kaydettiler.

Uzmanlar, inşaat ruhsatlarının kanunların gerektirdiği süreç ve prosedürler olmadan verilip onaylandığını, ruhsat onayından sonra hazırlanan veri raporlarında inşaat devam ederken zemin sondajı için çekilen çok sayıda fotoğrafın yer aldığını belirleyerek ek rapor hazırladı ve savcılığa gönderdi.

Toplam 144 villanın ruhsatsız olduğu belirlendi

Bilirkişi heyetinin 20 Kasım’da sunduğu ek raporda, 16 villanın katlarında dikey olarak uygulanması gereken çimento enjeksiyon imalatının bulunmadığı, bu imalata ilişkin bilgi içeren herhangi bir bilgi ve belgenin tespit edilemediği belirlendi. Bina kontrol belgeleri ve tutanaklarında.

Raporda, ruhsat onayı sonrasında ve parsellerde inşaatlar devam ederken yapılan temel araştırmalarına ilişkin sondaj çalışmalarına ilişkin herhangi bir yapı kontrol belgesi veya tutanağına rastlanmadığı belirtilerek, inşaatların ruhsatsız başlamasına rağmen inşaatların devam ettiği tespit edildi. ruhsatsız ve alt yapı araştırması yapılmadan yapı kontrol firması ilgili belgeleri usulüne uygun değilmiş gibi usulsüz bir şekilde imzalamıştır.

Raporda, Eskice’de toplam 144 villanın ruhsatsız ve depreme dayanıklı olduğu, bunun da İmar Kanunu’na açıkça aykırı olduğu yer aldı.

Operasyon

Büyükçekmece Belediyesi’nde imarla ilgili konularda rüşvet iddialarının ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, “nitelikli dolandırıcılık”, “rüşvet” ve “resmi belgede sahtecilik” kabahatlerinden soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında İstanbul Mali Kabahatler İcra Şube Müdürlüğü tarafından 18 Ocak’ta gerçekleştirilen operasyonda Büyükçekmece Belediyesi İmar NS’den sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç’nin de aralarında bulunduğu 22 şüpheli gözaltına alındı.

Belediye önünde toplanan ve operasyona tepki gösteren gruptan bir kısmı A Haber muhabiri Ahmet Nazif Vural ve kameraman Hüseyin Koçak’ı darp ederken, gazetecilerin şikayeti üzerine gözaltına alınan 3 şüpheli de tutuklandı.

Bu sırada protestocu grupta yer alan Büyükçekmece Belediyesi emeklisi Hasan A., cep telefonu kamerasına yansıyan belediye önünde başörtülü Nebiha Yetimoğlu’nu boğarak hakaret etti. Yetimoğlu’nun hakkında suç duyurusunda bulunduğu şüpheli Hasan A. hakkında “kasten yaralama” ve “hakaret” kabahatlerinden işlem başlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu